18 Yaş Altı Çocuklar İçin BES Başvurusu
18 Yaş Altı Bireysel Emeklilik (BES), çocuğun için hayalindeki finansal birikimi oluşturabileceğin bir tasarruf ve yatırım sistemidir.
BES ile her ay tasarruf eder, devlet katkısından faydalanır ve fonlarla birikimlerini büyütürsün.
Çocuğunun geleceği için yatırıma bugünden başlayarak, çocuğunuzun geleceğini güvence altına alabilirsiniz.
- Birikimlerine %30 devlet katkısı al
- Fonlarla altın ve döviz kazancı elde et
- Ödeme miktarını ve aralıklarını kendin belirle
- Sana özel danışmanınla hesabını kolayca yönet
- Etkin fon önerileriyle enflasyonun üzerinde kazan
Online BES Başvurusu Yap
Sana özel BES Danışmanının telefonla arayarak detaylı bilgilendirme yapması için lütfen formu doldur:
BES Hesaplama Aracı
Bireysel Emeklilik Sistemi ’ne (BES) katılmak istiyor ama birikimlerinin ne kadar olacağını merak mı ediyorsun? O zaman Bireysel Emeklilik Birikimi Hesaplama Aracımız tam sana göre! Bu araç sayesinde BES’e katıldığında birikimlerinin tahmini olarak ne kadar olacağını kolayca hesaplayabilirsin. Araç BES'te 10 yıl kalıp 56 yaşına geldiğinde ulaşacağın toplam birikimini ve alabileceğin aylık maaşı senin için hesaplayacak. Lütfen aylık katkı payı tutarını girip yaşını seçtikten sonra "Hesapla" butonuna tıkla.
Neden DijiBES ?
Sana özel sigorta danışmanın, başvurudan, plan seçimine kadar her adımda sana rehberlik edecek. Hayat sigortası yolculuğunun her aşamasında yıllar boyunca yanında olacak. Yapacağın doğru tercihler, kötü sürprizler karşısında senin ve ailenin rahatlığını ve güvencesini sağlayacak .
Hayat Sigortası planlarının seçiminde karşılaştırma yapmak çok önemli. Uzman sigorta danışmanlarımız, istek, ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak poliçeyi oluşturman için sana yardımcı olacak.
Türkiye’nin önde gelen hayat sigortası şirketlerinden HDI Fibaemeklilik ile güven içinde ödemelerini yapacaksın. HDI Fibaemeklilik’in SSL ve 3D Güvenlik teknolojili altyapısıyla, primlerini kredi kartı ya da hesap kartı bilgilerini kendin girerek kolayca ödeyeceksin.
18 Yaş Altı Çocuklar İçin BES
Ödeyen konumda olarak hem kendi çocuklarınıza hem de geleceğine önem verdiğiniz 18 yaş altı tüm çocuklara BES başlatabilirsiniz.
Giriş Aidatı Yok
Yönetim Gider Kesintisi Yok
Müşteri Yorumları
Giriş Aidatı
YOK!
Yönetim Gider Kesintisi
YOK!
18 yaş altı çocuklar için tasarlanmış olan BES Planı hakkında bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
YouTube Kanalımızdan
18 Yaş Altı Bireysel Emeklilik Nedir?
Çocuğunun geleceği için en iyi yatırımı yapmak ister misin? Çocuklar için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çocuğunun büyüdüğünde hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak bir birikim sunuyor. Çocuğun sistemde 10 yıl ve üzeri kaldığında ve 56 yaşına geldiğinde emekli olma hakkı kazanıyor. Emeklilikte de ek gelir elde ederek yaşam kalitesini yükseltiyor. 18 Yaş Altı BES ile çocuğunun geleceğine bugünden akıllıca bir yatırım yap!
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), geleceğini güvence altına almak için harika bir fırsat. Peki ya 18 yaşından küçükler? Onlar da BES’ten yararlanabilir mi? Cevap evet! Artık 18 Yaş Altı BES uygulaması sayesinde, sevgili çocukların ve gençler için de BES sözleşmesi başlatabilirsin. Hem de %30 Devlet Katkısı alarak!
18 yaş altı BES uygulaması, ekonomik reformların bir parçası olarak 2021 yılında hayata geçirildi. Bu sayede 18 yaşından küçükler için kanuni temsilcileri olan anne ve babalar veya akrabaları BES sözleşmesi başlatabiliyor. Böylece çocuklar ve gençler için erken yaşta birikim yapmaya başlayarak geleceklerini garanti altına alabiliyorsun.
Çocuğun için yaptığın BES birikimini çoğaltmak için yapabileceğin bir şey daha var: Ek katkı payı ödemek! Düzenli ödeme dönemlerinin yanı sıra, istediğin zaman ekstra bir miktar ödeyerek BES birikimine katkıda bulunabilirsin.
Peki ya katkı payını değiştirmek istersen? O da çok kolay! BES planının asgari ödeme tutarına uygun olarak, katkı payını istediğin zaman artırabilir veya azaltabilirsin. Böylece bütçene göre BES birikimini yönetebilirsin.
18 yaş altı BES uygulaması, yeni bir BES kuşağı yaratmak için mükemmel bir fikir. Sen de sevdiklerinin geleceğini düşünüyorsan, hemen bir BES sözleşmesi başlat ve Devlet Katkısı’nın avantajlarından faydalan!
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 18 yaşından küçük olan bebek, çocuk ve gençlerin de geleceklerini güvence altına alabilecekleri bir yatırım aracı. Peki, 18 yaş altı BES nasıl oluyor, kimler katılabilir, ne gibi avantajları var?
2021 yılında yürürlüğe giren yeni yasal düzenleme sayesinde artık BES için yaş sınırı yok. Bebek, çocuk ve gençler de BES’e katılarak birikim yapabilir ve devlet katkısından yararlanabilir. Böylece 18 yaşından küçükler, yeni bir “BES Kuşağı”nın kapısını aralamış oluyor.
Eskiden ebeveynler çocukları adına BES’e katılabilir ve hem ödeme yapabilir hem de birikim sahibi olabilirlerdi. Ama artık 18 yaş altı genç ve çocuklar da kendi adlarına BES’e dahil olabilir ve geleceklerini planlayabilir. Eğer sen de “Çocuğumun geleceği için BES yapmak istiyorum” diyorsan; HDI Fibaemeklilik Gelecek Net BES planımız tam sana göre. Bu plan ile 18 yaşından küçükler için özel olarak tasarlanmış bir BES paketi sunuyoruz.
BES, çocuğunun geleceği için en akıllı yatırım seçeneği. Peki neden? Çünkü BES ile 18 yaşından küçükler de sisteme dahil olabiliyor ve birçok avantajdan faydalanabiliyor. İşte sana BES’in sunduğu fırsatlar:
● Uzun vadeli birikim: 18 yaşından küçükler için BES sözleşmesi başlatanlar, çocuklarının ve gençlerin “katılımcı” olduğu sözleşmelerde birikim yapmaya başlıyor. 18 yaşını dolduran katılımcılar ise birikimlerinin sahibi oluyor. Böylece uzun süreli bir birikim avantajı elde ediyorlar.
● Devlet katkısı: 18 yaşından küçükler için BES sözleşmesi başlatanlar, %30 devlet katkısı avantajından yararlanabiliyor. Bu da birikimlerine ekstra bir destek sağlıyor.
● Uygun katkı payı: 18 yaşından küçükler için BES sözleşmesi başlatmak isteyenlere özel olarak geliştirilen HDI Fibaemeklilik Gelecek Net BES Planı, asgari 200 TL katkı payı ile herkesin bütçesine uygun bir plan sunuyor.
● Kısmi ödeme: BES’te yeni bir dönem başladı ve artık sistemden çıkmadan kendi birikiminin %50’sine kadar kısmi ödeme alabiliyorsun. Bu da BES’te esneklik ve nakit ihtiyacınızı karşılama imkanı sağlıyor.
18 yaş altı BES’e katılmak için önce bir sözleşme onaylaman gerekiyor. Sonra senin için uygun uygun olan Emeklilik Yatırım Fonları’nı seçebilir veya sana özel BES danışmanına danışarak tavsiye alabilirsin. Bu fonlar sayesinde birikimini değerlendirmeye başlayabilirsin. 18 yaş altı BES uygulamasında da katılımcılar, yılda 4 kez BES planını, yılda 12 kez de fon dağılımını değiştirebiliyor. Ayrıca katkı paylarını aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak ödeyebiliyor. Ödeyen konumundaki yetişkinler ise istedikleri zaman ödemeye ara verebilir veya devam edebilir.
Fon yönetimini HDI Fibaemeklilik ile çalışan portföy yönetim şirketlerine bırakabilirsin. Birikimlerini HDI Fibaemeklilik bireysel internet şubesinden ve mobil uygulamasında istediğin zaman kontrol edebilirsin. “Param nerede?” diye merak edersen, hemen belirtelim ki BES şirketlerinin tüm işlemleri devlet tarafından belirlenen kurumlarca sürekli olarak denetleniyor ve gözetleniyor. BES birikimlerini E-Devlet üzerinde kontrol edebilirsin.
● BES’e katıldığında %30 Devlet Katkısı’nın da desteğiyle birikim yapmaya başlarsın.
● Katkı payı tutarını ve ödem dönemini istediğin zaman değiştirebilirsin.
● Sisteme ek ödemeler yaparak birikimini daha da büyütebilirsin. Katkı paylarını yıllık olarak ödeyerek Devlet Katkısı’ndan daha çabuk faydalanabilirsin.
● Ödemelerine ara vermek istersen bunu da yapabilirsin. Ancak ara verme hizmet bedeli ödemen gerekebilir.
● Emeklilik planını ve fon dağılımını belirli aralıklarla değiştirebilirsin. Böylece birikimlerini daha verimli yönetebilirsin.
● Sözleşmenden caymak istersen bunu 2 ay içinde yapabilirsin. Bu durumda yaptığın tüm ödemeler ve yatırım gelirlerin on iş günü içinde sana iade edilir. Sadece fon işletim hizmet bedeli kesilir.
● Sözleşmenin yürürlük tarihinden en az 2 yıl sonra birikimlerini başka bir emeklilik şirketine taşıyabilirsin. Ancak tekrar taşıma yapmak istersen en az 1 yıl beklemen gerekir.
● BES’te emekli olmak için 56 yaşını doldurmak ve en az 10 yıl sistemde kalmış olmak yeterlidir.
● Emekli olduğunda birikimlerini toplu para, aylık maaş veya hem toplu hem maaş şeklinde alabilirsin.
Bireysel Emeklilik
Sistemi’nde (BES) uzun zamandır beklenen bir yenilik hayata geçti. 22 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile BES’te kısmi ödeme imkanı geldi. Bu sayede sistemden ayrılmadan ve devlet katkısı hesabınızdaki parayı kaybetmeden, birikiminizin yarısına kadar kısmi ödeme alabileceksiniz!
Çocuklarınızı bireysel emeklilik sistemine dahil ederken, çocuğunuz için en avantajlı BES Planını DijiBES’te Kişisel BES uzmanınız ile belirleyebilirsiniz. %30 devlet katkısından faydalanabilir, altın döviz fonu gibi fonlara yatırım yaparak fon getirileri elde edebilir, çocuğunuzun geleceğini güvence altına alabilirsiniz.
Bunları Biliyor Muydun?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında merak ettiğin, aklına takılan ya da öğrenince şaşıracağın bilgileri bir araya getirdik.
Sistemden çıkmadan kısmen ödeme alma imkanı
2022 yılında yapılan yeni düzenleme ile sistemden çıkmadan devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç birikiminin %50’sine kadar kısmen ödeme imkanı getirilmiştir. Bu durumda kısmen yapılan ödeme tutarının %25’ini aşmamak üzere, devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılabilir.
2024 yılı için devlet katkısı üst limiti ne kadar?
2024 yılı için BES Devlet Katkısı üst limiti, 72.009 TL’dir. Bu devlet katkısından faydalanabilmek için de 240.030 TL katkı payı ödemesi yapmış olman gerekiyor.
Nasıl hesaplandığını merak ediyorsan ayrıntılı açıklayalım. Bir katılımcının yararlanabileceği en yüksek devlet katkısı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin %30’u kadardır. 2024 yılı brüt asgari ücreti 28 Aralık 2023 tarihinde 20.002,50 TL olarak belirlendi.
Buna göre devlet katkısı alabilecek en yüksek katkı payı ödemesi, 20.002,50×12= 240.030 TL olmakta. Bu rakamın %30’unu hesapladığımızda ise 72.009 TL’yi elde ediyoruz. Elbette bu rakam yıl içerisinde asgari ücrete zam yapılırsa değişecek.
Fon yönetim hakkını Portföy Yönetim Şirketlerine devredebilirsin
Fonlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan, BES sözleşmesinin getirilerini takip edemeyen müşterilerimiz, fon dağılım değişikliği hakkını Portföy Yönetim Şirketlerine ufak bir komisyon karşılığında devretme hizmetimizden yararlanabilir. Böylece finansal piyasaların değişen koşullarına göre pozisyon almasını ve getiri avantajlarından en yüksek seviyede yararlanma olanağını yaratabilirler.
Fon Market uygulaması ile başka bir fon yöneticisi seçebilirsin
HDI Fibaemeklilik’in sunduğu Fon Market uygulaması ile kendi fon yönetici şirketin dışında başka bir fon yöneticisi seçebilirsin. Böylece sözleşmeni başka Emeklilik şirketine aktarmak, sürekli aynı ürünü kullanman veya değiştirmek için yıllarca beklemek yerine, performansını beğendiğin fon şirketine geçersin. Bu işlem için müşteri hizmetlerine ulaşman yeterli.
Katkı payı ödememi bankamatik / debit kart ve kredi kartı ile yaptığımda kaç günde görürüm?
Katkı payı ödemenin bankamatik / debit kart ile yani hesaptan yapılması halinde yurt içi bankalara ait banka/debit kartlar için blokaj süresi 2 ile 8 gün arası uygulanmakta. Blokaj süresi bankalarla yapılan anlaşmalar çerçevesinde değişiklik gösterebilir. Yani katkı ödediğin payının BES sözleşmesine intikali 2 ile 8 gün arası olacaktır. Kredi kartı ödemelerinde ise 32-41 gün arasında bankalarda değişiklik gösteren uygulamalarla blokaj süresi mevcuttur.
Devlet katkısının aktarıldığını E-Devlet'te nasıl görebilirim?
Devlet katkısının sözleşmene aktarıldığını, sözleşmenin detaylarını e-Devlet hesabına girerek “Takasbank Bilgilendirme Sistemi” alanından görebilirsin. Hemen gitmek için tıkla: https://www.turkiye.gov.tr/takasbank-bireysel-emeklilik-uygulamasi
BES haczedilebilir mi?
Evet, kısmen haczedilebilir. Sistemde kaldığınız ay sayısı çarpı asgari brüt ücreti kadarki kısmı haczedilemez. Örneğin 15 aydır sistemdeysen 15 x 20.002 TL= 300.037 TL’lik kısma dokunulamaz.
Ancak sözleşmede 300.037 TL’den daha fazla bir tutar var ise kalan kısım kadar haciz konulabilir. 2024 yılı için 10 yıldır sistemde kalan bir katılımcı için hacze karşı korunan tutar 2.400.300 TL’dir.
Ancak nafaka borçları konu ise durum değişir. Nafaka borçları korumaya dahil değildir. Borcu olanın BES’i var ise yasal olarak buradaki paraya el konulabilir.
Devlet katkısı olan tutar ise mevcut birikimden farklıdır. Devlet katkısı hesabındaki tutarlar haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dahil edilemez.
Döviz ödemeli BES
Yurt dışında yaşayan veya Mavi Kart sahibi olan Türk vatandaşları Dövizli BES imkânından yararlanabilir ve artık Katkı Paylarını dövize endeksli olarak ödeyebilir. Bu durumda devlet katkısı %30 yerine %10’dur.
BES sözleşmesi başlatan yabancılara Türk vatandaşlığı
13 Mayıs 2022 tarihli ve 31834 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca en az 500.000 Amerikan Doları (USD) veya karşılığı döviz tutarındaki katkı payını, kapsamı SEDDK tarafından belirlenen fonlarda tutarak sistemde 3 yıl kalma şartı ile BES sözleşmesi başlatan yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanabilmesine imkân tanınmıştır.
Fon seçmezsem ne olur?
Herhangi bir fon dağılımı seçmezsen birikimlerin otomatik olarak “başlangıç fonu”nda yatırıma yönlendirilir.
Emeklilik hakkı nasıl gerçekleşir?
Emeklilik hakkı 3 şekilde gerçekleşmektedir. Emekliliğe hak kazanan katılımcı, bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerinin bir program dahilinde ödenmesini, tamamının defaten ödenmesini ya da yapacağı yıllık gelir sigortası sözleşmesi çerçevesinde kendisine maaş bağlanmasını talep edebilir. Katılımcının birikimlerin ödenmesini talep etmesi veya hayat sigorta şirketi ile yıllık gelir sigortası sözleşmesi yapması halinde şirket, katılımcının hesabındaki birikimleri bildirimin ulaşmasından itibaren en geç on iş günü içinde katılımcıya öder.
Cayma hakkımı kullandığımda kazancımı da alabilir miyim?
Yeni BES sözleşmelerinde 2 aylık cayma süresi boyunca birikimler Likit fonda değer kazanır. Seçilen asıl fonlar ise cayma süresi sonunda alınır. Müşteri cayma hakkını kullanır ise tutarın geri iadesi, likit fondan kazancı varsa kazancı ile birlikte hesabına geçer.
Birden fazla sözleşmem varsa giriş tarihim ne olur?
Katılımcının sisteme giriş tarihi, yürürlükte bulunan sözleşmeleri arasında, sisteme giriş tarihi en eski tarihli sözleşme dikkate alınarak belirlenir.
Yılda kaç kez fon değişikliği hakkım var?
Bireysel emeklilik hesabındaki birikimin ve ödenen katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarları, bir yılda azami on iki kez değiştirilebilir.
Ev hanımlarına bireysel emeklilik yapılır mı?
Evet ev hanımlarına bireysel emeklilik yapılabilir. BES yaptırmak için herhangi bir ön şart bulunmuyor, dileyen herkes gibi bir ev hanımı da BES’e katılabilir. Ev hanımları için bireysel emeklilik yaptırmak son derece mantıklı. Herhangi bir işte çalışmayan ve SGK girişi olmayan ev hanımları BES ile geleceklerini güvence altına alabilirler. BES ev hanımı için finansal özgürlüğe atılan bir adım olabilir.
Yılda kaç kez plan değişikliği hakkım var?
Plan değişikliği 1 yıl içinde en fazla 4 defa yapılır.
Ödemelerime ara verebilir miyim?
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara verilebilir. Vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini müteakip üç ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda, ilgili sözleşmede ödemeye ara verildiği kabul edilir.
Emeklilik hakkımı nasıl kullanabilirim?
Birden fazla emeklilik sözleşmesi bulunan katılımcı, sözleşmelerinden herhangi birinden emeklilik hakkını elde ettiği tarih itibarıyla; a) Emeklilik hakkını kazandığı sözleşmenin bulunduğu şirkete ilgili sözleşmesi için talepte bulunarak veya, b) Yürürlükteki sözleşmelerinin bulunduğu şirketlerden birine talepte bulunarak ve emeklilik hakkını kazandığı sözleşmesi ile birlikte seçmiş olduğu diğer sözleşmelerine ilişkin hesaplarını talepte bulunduğu şirketteki sözleşmesine ilişkin hesabı ile birleştirmek suretiyle, emeklilik hakkını kullanabilir. emeklilik zamanı gelmeden sözleşmeleri birleştiremez!
DijiBES Blog
Ev Hanımları İçin Bireysel Emeklilik (BES) Şartları ve Katılma Rehberi
Ev hanımlarına bireysel emeklilik nedir, nasıl çalışır, ne gibi avantajlar sağlar ve nasıl katılabilirsin? Hepsi bu yazıda.
Bireysel Emeklilikte Taşıma (Aktarım) Hakkında Merak Edilenler
Bireysel emeklilikte aktarım (taşıma) hakkı hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda: Taşıma süreci, avantajları ve dikkat edilmesi gerekenler.
2025 BES Devlet Katkısı Ne Kadar?
2025 BES devlet katkısı limiti (üst sınırı) belli oldu. Nasıl hesaplanır ve nasıl takip edilir, hepsi bu yazıda.
Doğru BES Planı Nasıl Seçilir? En Avantajlı BES Planı Hangisi?
Doğru BES planını nasıl seçeceğinizi öğrenin, geleceğinizi güvenceye alın. Bu rehberle en avantajlı planı bulun, emeklilikte rahat edin!
Hesaplama Yöntemi Hakkında
Bu sitedeki getiri hesaplamaları, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan 2010/10 numaralı genelgedeki oranlar kullanılarak yapılmıştır. Tahmini emeklilik birikimi hesaplamalarında senaryo 1'e göre muhtemel brüt reel getiri oranı yıllık %4, tahmini 20 yıl maaş hesaplamalarında net reel getiri oranı yıllık %3'tür. Hesaplama, enflasyonsuz bir ortamda ve fon işletim gideri kesintisi yapıldıktan sonra bulunan net reel getiri oranı kullanılarak yapılmıştır. Bu kapsamda getiri yıllık %3 olarak kabul edilmiştir.