Bireysel Emeklilik (BES), SGK’lı bir işte çalışan ya da çalışmayan herkesin emeklilik dönemlerinde daha iyi bir yaşam standardı sağlamak için tasarruf yapmalarına olanak tanıyan bir sistem. BES, devletin katkısı ve fon getirisi gibi faydalar sunar. Ancak “BES mantıklı mı?” ya da “BES avantajlı mıdır?” diye soruyor olabilirsiniz. Yazımızda “BES yaptırmak herkes için mantıklı mı?” sorusunu yanıtlarken, BES’in avantajları ve dezavantajları, BES’e katılım şartları gibi konulara değineceğiz. Böylece BES yaptırmak isteyenler için daha bilinçli bir karar verme süreci sağlamayı amaçlıyoruz.
Dilerseniz yazı içeriğini YouTube videosu olarak da izleyebilirsiniz:
Ülkemizde Emeklilik Sistemi ve BES’in Yeri
Emeklilik, birçok insanın hayalini kurduğu, çalışma hayatından ayrılıp rahat ve huzurlu bir yaşam sürdürebileceği bir dönem. Herkesin temel ihtiyaçlarından olan “güvence altında olmak”, en çok emeklilik dönemlerinde yani belli bir yaşa geldiğimizde önem kazanmakta. Ancak emeklilik döneminde maddi olarak güvende olmak için çalışma hayatında yeterli birikim yapmak gerekmekte. Emeklilik dönemlerindeki maddi güvence dayanağı olarak ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bulunmakta. Devletin kurumu olan SGK emeklilik dönemimizdeki bu görevi üstlenmiş olsa da, yüksek tasarruf açığı nedeniyle bu işlevi yerine getirme konusunda yetersiz kalmakta. SGK, emeklilik dönemindeki gelirinizi, çalışırken aldığınız gelirin yaklaşık yarısı kadar sağlamakta.
İşte burada Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) devreye giriyor. BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
BES’e Olan İnanç Artıyor
Gün geçtikçe sisteme inancın artmasıyla, BES Fonları tercih edilen bir yatırım aracı oluyor. %30 oranındaki devlet desteği ile de teşvik arttı, katılımcı sayısında önemli bir gelişim sağlandı. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) verilerine göre, 31 Mart 2024 tarihi itibariyle BES’teki katılımcı sayısı 8,9 milyonu aştı. Güncel rakamı EGM’nin sitesindeki katılımcı sayısı istatistikleri sayfasında takip edebilirsiniz.
%30 Devlet Katkısı
Uzun vadede sistemde kalacak katılımcılar için altın, döviz ve hisse senedi fonlarından gelecek kazancın dışında, her yatırılan tutarın üzerine devletin de %30 katkı sağlaması, sistemin mantıklı ve avantajlı olduğunun en önemli kanıtı. Yani sizin yatıracağınız her 1.000 TL’ye devlet de 300 TL ekliyor. Böylece altın, döviz ve hisse senedi fonlarından elde ettiğiniz kazancın yanında %30 devlet katkısı da eklenerek birikiminiz çoğalıyor.
BES Birikimleri Devlet Güvencesinde Saklanıyor
Ülkemizin nüfusu, değişen ekonomik koşulları gibi nedenler, sosyal güvenlik sistemimizin maalesef toplumu tatmin etmediği sonucunu ortaya çıkarıyor. Bundan dolayı özel sigorta şirketleri bu duruma destek vermek amacı 2000’li yılları başında bireysel emeklilik sistemine belli bir dönem zarar etmeyi göze alarak girmişler. Sonuçta günümüzde kullanılan Bireysel Emeklilik Sistemi olgusunu ortaya çıkarmışlar.
Fakat devlet bu noktada sistemin güvenilirliğini artırmak ve tercih edilen bir sistem haline getirmek adına sistemi şeffaflaştırmış ve bir çok kaynaktan birikimleri izleme şansı yaratmış. Katılımcılar birikimlerinin fonlarda değer kazandığını, E-Devlet sisteminden, mobil bankacılıktan ve emeklilik şirketlerinin mobil uygulamalarından gün gün takip edebilmekte. Ayrıca yatırılan katkı payları ve fonlardan elde edilen tüm getiriler emeklilik şirketleri tarafından değil, devlete ait olan Takasbank‘ta saklanmakta. Yani birikimlerin saklandığı yer olarak da sistem güvenilirliği açısından BES çok mantıklı.
Profesyonel Yönetimin Gerekliliği
Tasarruf fonlarının profesyonel şekilde yönetilememesi ve işletilememesi, emekli olma yaşının düşük olması gibi nedenlerle SGK görevini verimli bir şekilde icra etmekte yeterli olamamış ve tüm bu gelişmeler ülkemizde Bireysel Emeklilik Sistemine olan gerekliliği artırmış.
BES’teki birikimlerinizin emeklilik yatırım fonlarında, Sermaye Piyasası Kurulunca denetlenen portföy yönetim şirketleri tarafından profesyonelce yönetilmekte olduğunu biliyor muydunuz? Bu hem toplumdaki bireylerin sistemi alternatif bir yatırım aracı gibi görmeleri açısından mantıklı, hem de sistem herkes için adil bir yapıya sahip olmakta. BES, ülkemiz için uzun süreli fonlama yapılarak, ekonomik anlamda rahatlama sağlaması açısından da mantıklı.
Sistemin Esneklik Avantajı
Türkiye’de yaşayan, fiili ehliyete sahip herkes, 18 yaşından küçük olsa bile bireysel emeklilik sistemine katılabilir. Sistemin uzun vadeli olması gözünüzü korkutmasın. Bütçenize göre değişen koşullarınız doğrultusunda ödediğiniz katkı payı ödemelerinizi istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Düzenli ödemelerinizin yanında ek olarak katkı payı ödeme veya ödemelere ara verme seçenekleri ile sisteme her koşulda giriş yapabilmeniz açısından BES mantıklıdır.
Riski Bölme Mantığı
Emeklilik şirketiniz sizin ihtiyaç ve beklentileriniz doğrultusunda birikimlerinizden bir fon sepeti teklifi oluşturur ve sizin tercihleriniz doğrultusunda yatırım araçlarınız belirlenir. Fon sepetindeki çeşitlilik ve riski bölüştürmek, bir yatırım aracındaki getiri açığını diğer yatırım aracı ile telafi edebilmenizi sağlar. Bu da birikimlerinizin en karlı şekilde yönetilmesine olanak tanır. Yılda 12 defa bu fon sepetini değiştirebilecek olmanız da Bireysel Emeklilik Sistemine girmeniz için büyük bir avantaj.
Tüm unsurları denetim altında olan Bireysel Emeklilik sistemine giriş yapın ve geleceğiniz için kaygılarınızı ortadan kaldırın. Hemen ve kolyca DijiBES ile BES’e başvurun.